2023. ápr. 11.

Egy soproni kékfrankos

 A Soproni borvidéken gazdálkodó Steigler Pincészet alig néhány éve robbanásszerűen jelent meg a magyar borpiacon. A borász felmenőkkel rendelkező Lőrinczy Bálint 2016-ban Steiger, Spen Steiner, Frettner dűlőkben alapította meg az organikus birtokát. Mára a pincészet 21 hektár területtel bír. Első borait még bérfeldolgozásban készítette, majd 2018-ban egy borklub kóstolója során megismerkedett az ugyancsak soproni születésű Varga Tamással, akivel azonos gondolkodásmódjuk hamar együttműködést hozott. Így indult kettőjük koprodukciója abban a 450 éves pincében, amiben a megszokottal ellentétben nem lefele, hanem fölfele kell elindulni.

A fiatal borász az élete során hatalmas nemzetközi tapasztalatra tett szert. Megjárta Új-Zélandot, Kaliforniát és Ausztriát. Több mint egy évtizedes osztrák munkássága alatt Franz Weningeréknél részt vett a birtok bio átalakításában, éveket töltött el az ország leghíresebb pincészetében a Domaine Wachauban, míg a Fertő tó partján gazdálkodó kékfrankos specialistáknál, Nittnaus-nál igen komoly ismeretekre tett szert a fajta megismerésében. Úgy gondolom van honnan merítenie a mostani munkásságához. Természetesen szigorúan bio gazdálkodást folytat. Nézzük milyen 2020-as Prémium kékfrankosuk. 

A Spern Steiner dűlőből származó szőlőből készült bor mély rubint színű. Illatában szépen keverednek a hordós és gyümölcsös aromák. Jó közepes testét a kékfrankos markáns savgerince öleli körbe. A fa csokis ízvilága még nem teljesen elegyedett a bor érett meggyes, enyhén ribizlis, szedres jegyeivel, ami részben az erőteljesebb savnak is köszönhető. Hosszú fűszeres, lecsengéssel bír. A bor idővel még kerekedni fog, de már így is nagyon szép arcát mutatja. 6 pont