2023. okt. 1.

Egy mecseki csoda a csúcson


Jó másfél évtizede, a  Pécsi Egyetem hallgatójaként számos alkalommal kóstoltam a város ikonikus borászatától a Radóéktól, viszont pincéjükbe csak tavaly, a 7 csepp borvidék című könyvem megírásának során sikerült eljutnom. A több órás beszélgetés közben egymás után nyíltak a palackok. Előbb jött az ikonikus chardonnay itt, majd a cirfandli csavarzára csavarodott. Nálam egy ritkán kóstolt fajtának számít, de azt se feledjük, határainkon belül egyedül a Pécsi borvidéken, mindössze 17 hektáron művelik, óhazájában, Ausztriában is csak 77 hektáron, szóval igazi ritkaság az ínyencek számára. Annak azért örülök, hogy munkásságom, utazásaim során mindkét országból sikerült íz élményeket gyűjtenem belőle. 

Radó István

Radó Istvánról azt azért mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a fajta egyik nagy szaktekintélyének számít. Szerinte,  a cirfandlinál nincs titok, viszont a világ egyik legkényesebb szőlőfajtája. Makrancosabb, mint egy kislány, sok pénzt nem kell remélni tőle, termesztése közben igényli a szeretetteljes beszédet, de ha minden csillag jól tündököl, akkor nagyot hoz. Az utóbbi mondatban talán minden benne van. Úgy gondolom, a borász ereiben valami cirfandlival átitatott vér csörög, hiszen a család a Kisdeindol dűlőben közel egy évszázada foglalkozik a fajtával. Kell ennél több? Természetesen házuk alatt lévő ősi ültetvényének megtekintését sem feledtük el, amivel egy életre szóló élményben lett részem.  
A 2019-es cirfandlijuk szikár, fűszeres, gyümölcsös, lepelszerű aromavilága annyira elragadott, hogy egyből három palackkal vásároltam belőle. Másfél évvel később, idén szeptemberben megbontottam az utolsó palackom. Most jött csak az igazi durranás.


Az aranysárga színű borból komplex, mégis választékos illataromák szállnak. Virágméz, friss birs, körte, ananász, almalé, vanília némi fehérborssal meghintve. Kerek, vastag, olajos korty fogadja nyelvem ízlelőbimbóit. Erőteljesebb savgerince köré, amik azért fiatalosan tartják, fehér húsú érett gyümölcsök sorakoznak fel. A korábban már említett jegyeken túl, barack és csonthéjasok, enyhén fűszeres, keserű karakterével egészül ki. Kicsit olyan érzés, mintha némileg töppedt bogyókkal teli, erősen félszáraz bort innék, amiben a kor növeli az édes érzetet. Nem túl nehéz, mégsem könnyűsúlyú nedűről van szó. Sűrű szövésű cseppjei hosszan tapadnak a szájpadlásomon. Lehet nincs igazam, mégis úgy gondolom, a csúcsok csúcsán nyitottam ki. Egyedül a karakteres savai lógnak ki valamelyest, de még így is úthengerkén ragadott magával. 6+ pont

Kunci