2023. jún. 25.

Gondolatok egy nagy utazás előtt

Az utazás már kicsi gyermekkorom óta lázba hoz, talán ebből is adódhatott, hogy később geográfus diplomát szereztem. A kalandvágy a mai napig elkísér és tényleg szerencsésnek érezhetem magam, mivel szerte a Földgolyón számos csodás helyre sikerült eljutnom. Az igazi katarzis mégis akkor csúcsosodik ki, mikor egy régóta vágyott, sokat hallott, olvasott, bakancslistás helyre készülök.

Most is egy ilyen út előtt állok, aminek keretében előbb Montenegrót, majd Horvátországot vesszük célba, természetesen némi boros kitekintővel. Utamról, tapasztalataimról mindenképpen be szeretnék számolni, hiszen a 12 nap alatt garantáltan rengeteg élmény és meglepetés vár ránk. Be kell vallanom, a fekete hegyek országában, Crna Goraban még nem jártam, a déli szomszédunknál, Horvátországban már igen, azért ott is van még mit bepótolni. 
Vujnovic borászat, Hvar-sziget

Két éve történt, mikor egy hirtelen döntés után autóba ültünk és Bosznia-Hercegovinát átszelve a Makaraskai riviéra déli részéig meg sem álltunk. A magasba törő Biokovo-hegység fehér sziklái, a türkizkék tenger, a mediterrán fenyvesek, leanderek, fügefák tömkelegei, az olajfa ültetvények, a kabócák éneke életem egyik legnagyobb élményét adták.  A szállásunk teraszával szemben az a Peljesac-félsziget húzódott, ahol 1961-ben az egykori Jugoszláviában a Dingac-dűlőben létrehozták az ország első eredetvédett szőlőterületét, aminek a fő fajtája a zinfandellel közeli rokonságban álló plavac mali.  Sajnos akkor még nem sikerült eljutnom a meredeken, tenger fölé magasodó, impozáns látványt nyújtó, sziklás ültetvényre, de ez az álom most megvalósulni látszik, ugyanis utunk orebici végállomásától 20-30 km-re fekszik a dűlő.  
Borászati szempontból az alig 4500 hektár szőlővel bíró Montenegrót se becsüljük le, hiszen számos kincset tartogat a borok szerelmeseinek. Elég csak megemlíteni a helyi nyelven fekete lónak hívott vranac-ot.  Aki már kóstolta borát, az jól tudja, a fajta egyszerre három égtáj jellegzetességét hordozza magában, markáns savai az északot, borsos, ánizsos fűszerei a mesebeli keletet, robusztus, tanninos teste, sötét színe, a mediterrán délt, mindenek tetejében együttes komplexitása pedig meglepheti a nyugati fajtákon nevelkedett borrajongókat. 
Ebben a hegyekkel szabdalt, mediterrán tengerparttal rendelkező csöppnyi országban azt a Plantaze borászatot szándékozunk meglátogatni, amely 2310 hektáros területével, több mint 10 millió szőlőtőkéjével a kontinens egyik legnagyobb saját szőlőültetvénnyel rendelkező birtoka. Mivel már korábban Plantaze borászatból vranac-ot itt, Dingac dűlőből plavac mali-t itt mutattam be az oldalamon, ezért most egy új őshonos montenegrói fehér fajtát a krstac-ot /szláv nyelven kereszt/ bontok fel a nagy utazás előtt. Nevét a kereszt formájú fürtjéről kapta. 

2021-es bor, erőteljes mély, citrosokkal teli, barackos, diós, mézes, virágos illatokat áraszt. Intenzív savai mögött telt, kerek, mézes, érett barackos, enyhén körtés, kesernyés aromavilága bújik meg, aminek meszes, ásványos karaktere hosszan érződik a torkomban. Nem egy finoman kidolgozott bor, mégis hatalmas meglepetést okoz.  5 pont

Kunci