2023. aug. 8.

A grandiózus borászatban (Plantaze)

Utazásunk másnapjának reggelén viszonylag korán ébredtünk, majd az éltető kávénk mellé, a 200 méterre lévő pék bódéjában vásárolt burekkel indítottuk a napunk. Maga a hely nem a külcsínjéről, annál inkább a háttérben dolgozó nő hajszál vékonyra nyújtott tésztájáról, és életem egyik legjobb burekjéről maradt emlékezetes. Mellesleg mondanám, 20-25 éve a nagymamám is így készítette a rétest és akkor volt jó, mikor a tészta alá dugva a Vas Népét el tudta olvasni. 


Az ízletes reggelit követően, teli hassal indultunk a Plantaze borászathoz. A 2310 hektárnyi, gigantikusan nagy szőlőterület látványát (a Villányi-borvidék ekkora) elég nehéz megfogalmazni. A szőlősorait átszeli több út, egy folyóvölgy, vasútvonal, a legszélsőbb tőkéi pedig a 10 km-re lévő főváros házait súrolják, nem beszélve az oldalában könnyedén elférő nemzetközi reptérről. A borászatot 1963-ban az egykori Jugoszláviában, szocialista termelőszövetkezet keretében alapították. Azóta Tito egykori birodalma szétesett, a továbbra is állami kézben lévő gazdaság viszont egyben maradt. Igaz, a kapitalizmus begyűrűződésével a tulajdonviszony elkezdett feldarabolódni, a többségi rész mégis Montenegró kincstárát gazdagítja. 
Jelenleg 10,5 millió tőkéjén, 28 fajta osztozik, évente pedig 12-14 millió liter bort készítenek (a rekord 17 millió liter volt). Három érlelő pincéje, akár 30 millió liter bort is befogadhat, ez viszont általában 20-25 millió liternél megáll. A kedélyeket borzolva, a látogatóközpontot egy korábbi, földalatti katonai bázisban rendezték be, ahol egykoron 26 db jugoszláv vadászrepülő (Galeb2, valamint Galeb4) állomásozott. A 350 méter hosszan, a szikla alatt húzódó pincében, jelenleg 2 millió liter bort szlavón ászok, valamint francia barrique hordókban tárolnak, sőt a borkóstolókat is ott tartják. A gigantikus létesítményben 700 állandó alkalmazott tevékenykedik, ez szüretkor 1500-2000 főre duzzad. Korábban úgy olvastam, a szüret 100%-a kézi hajtánnyal működik, ez már a múlté, a termés felét a mai napig mégis metszőollókkal vágják le. Azért maga a szőlőterület sem akármilyen helyen van. A Cemosko polje mészkő talapzata adja a minerális alapot, klímáról pedig a kontinentális, hegyvidéki, mediterrán hatások triója gondoskodik. E hármas egységéből talán a mediterrán a legerősebb, hiszen mindenfele fügefák, gránátalmák tanyáznak, a kiskertekben még olajfákkal is összefuthatunk. Azt se feledjük, az ültetvény 70%-át az őshonos vranac birtokolja. 


A kóstoló során összesen 8 bort ízlelhettünk meg és abban az örömben részesülhettünk, hogy egy külön sommelier gondoskodott kettőnkről. 


Krstac 2022
Krstac-ot régi montenegrói fajtának tartják, szláv nyelvű jelentése kereszt, amit fürtjének kereszt alakú formájáról kapott. A közepes testű, erőteljes savgerincű bor citrus, ananász, barack, csöppnyi mézes aromavilággal bír. Lecsengésében érezni egy meszes vonulatot, pici keserű ízt, valamint némi maradékcukrot, ami lekerekíti erőteljes savait. 4+ pont

Malvasia, 2022 
Be kell vallanom, a Balkán-félszigetről tiszta malavasia-t még sosem kóstoltam, szóval kíváncsian vártam. Illatában egyből orron csapott egy igen gyümölcsös buké. Bodza, citrus, barack, mindez fehér húsú trópusi gyümölcsös aromákkal van megspékelve. Viszonylag nagy testben folytatódik, savai viszont némileg eltompultak. Utóbbin azért ne lepődjünk meg az itteni forró nyarak tudatában. 5+ pont

Pro Anima, pinot blanc, 2021 
Annak ellenére, hogy ritkán lehet jó hazai pinot blanc-t találni, valahogy mindig a favorit fajtáim közé tartozott. A főleg reduktív, 9 hónapos finomseprős érlelésen átesett bor, némi ászokhordót is kapott. A klímának köszönhetően, amit ki is emeltek, viszonylag nagy, krémes test fogad, amiben citrus, alma, körte, pirítós aromák érezhetőek. Északi társainál jóval vastagabb, viszont jól áll neki. Sajnos csak közepes lecsengésű ezért.  6- pont

Pro Corde, vranac, 2019 
Ezt az ikonikus bort, már több alkalommal is sikerült kóstolnom, sőt a 2016-osévjáratot életem egyik legjobb tételévé választottam. A blendet 1993-ban a pince 30. évfordulójára készítették, azóta pedig a borászat jelképévé vált. Az alapanyagot 40-43 éves tőkékről kézzel szüretelték, a bor 35%-ban kettő évet szlavón ászokhordóban, 65%-ban acéltartályban érlelődött. Egyedisége a neve mellett – szívért -, különleges készítésében rejlik. Érlelése során nagy adag szőlőmagot adnak hozzá, ami jó a szív és érrendszeri betegségek ellen, mellesleg egyedi aromát is biztosít. 
A bor vibráló savai mellé, közepes test, elegáns hordóhasználat párosul. Aszalt meggy, szeder, szilva, némi csokis hordós elemekkel keveredik, nem beszélve a keleti fűszerek egyvelegéről. 6- pont 

Kratosija, 2017 
Ha hihetünk a leírtaknak a fajta Észak-Macedóniából származik, és igen közeli rokonságban áll a crljenak kastelanski-val, vagyis a zinfandellel. Megízlelve könnyedén betehetnénk egy primitivo, zinfandel sorba. 2 évet barrique-ban egy évet palackban érlelt, jó közepes testű borban, a hordót picit túltolták, ettől még a gyümölcsös elemek is felfedezhetőek benne. Kávé, csoki, szeder, aszalt szilva, édesgyökér aromákkal bír. Vaníliás, enyhén édeskés ízben cseng le. 6- pont

Epoha, 2018 
Ez a bor a cég 55. évfordulójára merlot-ból és cabernet sauvignon-ból készült. Négy évet francia medium barrique hordókban, valamint egy évet palackban érlelődött. Nagyon szépen elkészített tétel, jól hordozza a két fajta, szilvás, szedres jegyeit, amihez a csokis, enyhén vaníliás hordófűszerek is elegánsan társulnak. Közepesnél nagyobb testtel bír, de a nagy bor kategóriát azért nem éri el. Inkább egy populárisabb ízvilágot képvisel, ettől az értékéből még nem veszít semmit. Erős 6 pont
Tételsor

Vladika, 2019 
Ezt a bort először 2013-ban a borászat 50., valamint Montenegró egykori püspökének, uralkodójának Petar II. Petrovic Njegos püspök 200. születési évfordulójára készítették. A bort 80% vranac-ból, 10-10% cabernet sauvignon-ból, merlot-ból házasították. A 3 évet francia barrique-ban töltött tételnek a vranac adja lendületes savait, fűszereit, míg a bordeux-i társai némi eleganciát kölcsönöznek neki. Hordós kávés, csokis elemei, szeder, aszalt meggy, érett szilva ízekkel egészülnek ki, amikre keleti fűszerek, és vanília telepedik. Hosszú út előtt áll. 6+ pont

A kóstoló befejeztével egy 2005-ös barrique vranac-cal leptek meg, amivel az i-re feltehettük a pontot.  Igaz már 3 napja kinyitották, de se ebből, se 18 éves korából is alig lehetett érezni valamit. Érett ízeiben a csokis hordó mögött, a savak kifogástalanul tartották. Igaz színe picit megfakult, nyelvemen pedig ánizs, csoki, aszalt fekete bogyós gyümölcsös ízek jelentek meg. Itt látszott igazán mekkora lehetőségek rejlenek a vranac-ban. 6+ pont 

A következő részben Montenegróban, valamint Albániában kalandozhattok velem. 

Kunci